Jachthuis in de pers

Op deze pagina vindt u publicaties en radio- & tv-fragmenten terug over de windmolenplannen met reacties van de Werkgroep Windmolens Jachthuis.
 • Uitzending Radio RN7 16 juni 2019: Link
 • Uitzending TV Omroep Gelderland juni 2019: Link
 • Opiniebijdrage in De Gelderlander, vierde week mei:
 • Uitzending Radio GL8, 18 mei 2019: Link
 • Nieuwsbericht RN7, 13 mei 2019: Link
 • Uitzending Radio RN7, 12 mei 2019: Link
 • De Gelderlander, 10 mei 2019:  Buurtschap De Heide steunt onze zienswijze: Link
 • Publicatie in Gemeentenieuws, 10 mei 2019: Link
 • Ingezonden brief De Gelderlander, eerste week april 2019:

  Donderdagavond 4 april is er in De Terp in Heumen een inspraakavond over de plaatsing van zonnevelden en windmolens tot 250 hoogte, net voorbij de bebouwde kom. Dat maakt de tongen los in Malden, zo blijkt uit bijgaande ingezonden brief.

  Malden schrikt van keuzeplek voor hoge windmolens

  Eerst moet vermeld dat de bewoners van Plan Jachthuis en Molenwijk slecht geïnformeerd zijn over de extra informatieavond als aanvulling op het 'Energiecircus'. Alleen mensen binnen een straal van 1 km kregen een persoonlijke uitnodiging van de gemeente. Buren daar net buiten hoorden pas van de inspraakavond nadat het bericht als een lopend vuurtje van huis tot huis liep.

  Een paar honderd woningen liggen op amper op 1100 meter. Zij krijgen overlast van molens hoger dan de Euromast. Eentje komt meteen opzij van de Hoge Brug, waar nu nog een nertsenfarm huist. Zulke hoge turbines vind je in Nederland alleen op zandbanken in de Noordzee.

  Elders deden overheden nare ervaringen op met windenergie. Daar gaan nu dan ook voorzichtiger om met tolerantiegrenzen. Zo mogen in Beieren turbines niet meer gebouwd worden binnen een straal van 10 maal de tiphoogte van de wieken. Voor Heumen: op 2500 meter afstand van woonwijken.

  In Denemarken ligt de bouw van molens stil in afwachting van onderzoeksresultaten naar gezondheidsklachten, veroorzaakt door lawaai, laagfrequent gebrom en lichtverstoring door wieken. In Nederland noteren huisartsen sinds kort soortgelijke klachten bij omwonenden.

  Wij hopen dat ons gemeentebestuur hier rekening mee houdt. Voorkomen is beter dan genezen en in de ijver om over te schakelen op duurzame energie, is het raadzaam om niet overhaast te werk te gaan. In Malden richten de bezwaren zich niet tegen turbines in de directe leefomgeving, maar tegen de gekozen hoogte en locatie. Die doorkruisen ook de mogelijkheid om appartementen te bouwen op de plek waar Juliana’31 nu nog speelt.

  Verder vergeet de schets om de sluis bij Nederasselt te gebruiken voor stroomopwekking. Bedenk eerst daar een plan voor, overweeg pas daarna lagere windmolens verder van de bebouwde kom en niemand in Jachthuis of Molenwijk stribbelt nog tegen.